Digitalnim znanjem do konkurentnosti Digitalnim znanjem do konkurentnosti Digitalnim znanjem do konkurentnostiMoj račun Prijavi svoj OPG

OPG Iva Matak

/ Put Plovanije 34, 23000 Zadar /

OPG Iva Matak

Adresa: / Široka ulica 12, 23000 Zadar / Put Plovanije 34, 23000 Zadar /
Županija: Zadarska županija
Telefon: 0917937271
E-mail: mataktartufi@gmail.com
Web: https://www.tartufidelmata.com/

Mogućnost dostave: Da

Facebook Facebook

Opis

Cijela priča o dalmatinskom tartufu započela je sasvim slučajno, hobistički. Šećući zadarskim zaleđem, shvatili smo kako je okoliš sličan onom istarskom koji obiluje tartufima te smo se tako odlučili okušati i pokrenuti nešto novo, nekarakteristično našem dalmatinskom podneblju, nabavili smo i uvježbali jednog psa, no rezultata nije bilo odmah. Dvije-tri godine uporno smo tražili prije nego smo pronašli prvo nalazište tartufa. Ali jednom kada smo pronašli prvo nalazište, samo je krenulo, pojavilo se drugo, treće... peto. Tada smo po prvi put doživjeli onaj adrenalin koji se javi kad vidite kako pas nalazi i vadi tartufe. To je jedno posebno i jedinstveno iskustvo, pogotovo kad vam je prvi put.

U posljednjih sedam godina intenzivno se bavimo time, a cijela priča započela je 2016. godine kada smo registrirali i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) na području Zadarske županije, u gradu iznimne tisućljetne povijesti i izuzetno vrijednog kulturnog naslijeđa, gradu Zadru.

Grad Zadar, kao jedan od posjećenijih turističkih odredišta tokom sezone, posjete gosti iz brojnih zemalja svijeta čiji ukusi se znatno razlikuju i koji između ostaloga očekuju bogatu gastronomsku ponudu koja osim tradicionalnih dalmatinskih jela podrazumijeva nešto egzotičnije, zanimljivije i skuplje. Ponukani njihovim zahtjevima i željama odlučili smo pokrenuti obiteljski projekt i autohtona dalmatinska jela začiniti profinjenim, skupocjenim i egzotičnim dodatkom – tartufom kako bi gastronomska ponuda zadarskog područja dobila na turističkom prestižu.

Nakon godina proučavanja i istraživanja tržišta, terena, metoda i tehnika proizvodnje, odlučili smo ući u taj vrlo zahtjevan, riskantan i zanimljiv projekt traženja, prerade i proizvodnje proizvoda od tartufa. Iako nedovoljno istraženo, zadarsko područje, a nadasve njegovo zaleđe te područje Like i Velebita, bogato je tom rijetkom i skupocjenom gljivom. Još za vrijeme talijanske vlasti u Zadru za tartufom se tragalo i koristilo ga se što je vidljivo i iz starih zapisa u Zadarskom povijesnom arhivu gdje su pronađeni i pisani tragovi o postojanju tartufa te davnim potragama za tom gljivom u ovim krajevima. Ponukani tim saznanjima krenuli smo u projekt koji je svakim danom napredovao i širio se na tržištu. Jedan od najvećih poticaja za daljnji rad dogodio se na samom početku po pronalasku ljetnog tartufa (300 grama) koji se trenutno nalazi, kao najveći primjerak crnog tartufa, u Muzeju gljiva u Zagrebu koji je osnovao najpoznatiji hrvatski gljivar i tartufar, pok.prof. Romano Božac.

Sudjelovali smo i na prvom znanstvenom-stručnom skupu o zadarskom tartufu pod imenom „Zadarski tartuf – otkrivena tajna“ na kojem je po prvi puta službeno i javno predstavljen tartuf sa zadarskog područja. Na skupu su svoja znanja, mišljenja i rezultate iznijeli dr. prof. Slaven Zjalić sa Sveučilišta u Zadru, gospoda Corrado Fanelli i Massimo Reverberi sa sveučilišta „La Sapienza“ u Rimu i Ivan Matak, član OPG-a Iva Matak. Predavanje je bilo fokusirano na biološke karakteristike, vrste, geografsko određenje tartufa, uvjete okoline, povijesni prikaz – zapisi o postojanju tartufa na zadarskom području (okolica Zadra pod vlašću Kraljevine Italije od 1920. do 1945.), nalaze ispitivanja te daljnje korake brendiranja. Navedenim ispitivanjima na pronađenim uzorcima tartufa od strane OPG-a Iva Matak, koja su vršena u talijanskim laboratorijima, došlo se do zaključka kako je riječ o crnim tartufima i bijelom tartufu Tuber magnatum Pico, a samim time i do spoznaje da zadarsko područje i šira okolica obiluju tom rijetkom i skupocjenom gljivom.

Vrhunac našeg poslovanja pod OPG-om obilježilo je izdavanje jedinstvene kuharice s jelima od tartufa pod nazivom „Donatov crni dijamant“ – prve knjige recepata s jelima od tartufa na području Lijepe Naše. Ovo remek djelo nastalo je zahvaljujući suradnji 15 poznatih i renomiranih hrvatskih kuhara. Njihova jela prvenstveno mogu poslužiti kao nadahnuće, kako amaterima tako i profesionalcima. U nadi da konačan rezultat bude primamljiv izgledom, mirisom i okusom potrudili smo se na što vjerodostojniji način sljubiti tradicionalne i svima pristupačne namirnice s profinjenim, skupocjenim i egzotičnim dodatkom – tartufom. Kuharica „Donatov crni dijamant“ vrijedan je suvenir, odnosno uspomena na boravak u ovom prelijepom mediteranskom gradu te na gurmanska zadovoljstva koja su posjetitelji grada Zadra ovdje doživjeli.

Zahvaljujući mukotrpnom radu i trudu cijele obitelji uspjeli smo postići ono čemu smo neprestano težili. Svoje proizvode uspješno smo plasirali kako na domaće tako i na strano tržište (ugostiteljski objekti, hoteli, trgovine, zračne luke, nacionalni parkovi…) i postali prepoznatljivi diljem Lijepe Naše, a i šire. Sva naša ulaganja i borba za tržište doveli su nas do osnivanja nove tvrtke koja posluje pod nazivom MELANOS DELMATA d.o.o.. Sam naziv tvrtke je simboličan, a znači; MELANOS – skraćenica koja dolazi od naziva tartufa Tuber Melanosporum, tartufa koji obitava samo na području Dalmacije te DELMATA – dolazi od riječi Delmati, a predstavlja narod koji je u antičko doba nastanio područje Dalmacije. Stoga, u prijevodu, tvrtka nosi naziv DALMATINSKI TARTUF.

U našoj ponudi nalaze se sezonski, smrznuti i konzervirani tartufi te široka paleta proizvoda od tartufa kao što su aromatizirana ulja, med, razne vrste tartufata i krema te brojne delicije od tartufa (kikiriki, pistacio, praline…). Osim navedenog nudimo i svježe, smrznute i suhe vrganje.

U nastojanju da zadovoljimo potrebe tržišta, planiramo daljnje širenje i upotpunjavanje proizvodnje, kontinuirano poboljšanje kvalitete naših proizvoda putem koje želimo postati prepoznatljivi kao pouzdan partner svih zainteresiranih strana, a sve s ciljem da populariziramo i brendiramo dalmatinski tartuf zvani Tuber Melanosporum i pridonesemo prestižu dalmatinske gastronomske ponude.


Lokacija OPG-a

OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

Digitalnim znanjem do konkurentnosti Digitalnim znanjem do konkurentnosti Digitalnim znanjem do konkurentnosti

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA 2014. - 2020.
Udio u sufinancirom dijelu: 90% EU, 10% RH

Europski poljoprivedni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja